Skal du installere lader til elbil?

I 2019 ble det for første gang solgt flere nullutslippsbiler enn andre biler i Norge. Behovet for ladestasjoner for elbiler øker, og flere har installert ladeboks hjemme.
Skal du installere lader til elbil?

Skal du installere lader til elbil?

Skal du installere lader til elbil?

I 2019 ble det for første gang solgt flere nullutslippsbiler enn andre biler i Norge. Behovet for ladestasjoner for elbiler øker, og flere har installert ladeboks hjemme. Vurderer du å installere ladeboks hjemme, i garasjeanlegget eller på jobben? Da er det et par ting du burde tenke på.

Det kan være brannfarlig å bruke feil kurs

Dersom du har en elbil, men ikke en ladestasjon, må du i mange tilfeller kjøre for å komme deg til en lader. Bruker du en vanlig stikkontakt til lading av elbilen, skal kursen være sikret med maks 10A, ha forankoblet jordfeilbryter Type B og installasjonen må ha installert overspenningsvern.

Dette er fordi vanlige stikkontakter ikke tåler den høye belastningen elbillading medfører over tid. Ønsker du å lade bilen med mer enn 10 ampere (2,3 kilowatt) må du ha følgende installasjon:

  • en egen kurs i sikringsskapet til elbil-laderen
  • jordfeilbryter type b, eller en ladestasjon med DC vern innbygd, for eksempel Easee Home eller Folkeladeren
  • overspenningsvern som beskytter tilkoblingspunktet når ladestasjonen installeres

Dette er utstyr som må monteres av en elektriker. Vi i Lillehammer Elektro har lang erfaring med montering av ladestasjon for elbiler. Les mer om lading av elbil her.

Hvilken ladeboks vil du ha?

Til bruk i privathjem finnes det i hovedsak to typer ladebokser: smarte og enkle. Forskjellen er at den smarte ladeboksen har flere funksjoner som blant annet appstyring som gir deg muligheten til å justere ladeeffekt, og når du vil lade. Dette sørger for en enklere og mer effektiv lading. Den enkle ladeboksen har ingen funksjoner utover å tilføre strøm til elbilen din. Det er imidlertid ikke gitt at den smarte ladeboksen er best. Hvilken ladeboks du burde velge avhenger av ditt behov.

Når det gjelder ladeanlegg til borettslag er det en del styrer som bekymrer seg for at det er for lite strøm tilgjengelig i deres fellesanlegg. Dette løser seg i de aller fleste tilfeller via smarte ladeanlegg som f.eks Easee Charge med køsystem og lastbalansering. Et smart ladeanlegg kan også leveres i kombinasjon med betalingsløsning, hvor strømforbruket faktureres direkte til den som har ladet bilen.

Hvor skal ladeboksen stå?

Hvor du velger å plassere ladestasjonen avhenger av hvilken bil du har og hvilke behov du har for lading. Tenk over hvilke behov du har for ladestrøm; hva er maks ladetid? Hvor mange biler skal lades samtidig? Dersom du ønsker å kunne lade bilen uten å måtte kjøre den inn i garasjen, kan det være lurt å plassere ladeboksen ved porten. Husk også at du må ha mer plass dersom du f.eks. har en Audi Etron, Tesla X etc, kontra  VW id.3, BMW i3 etc. Hjemmeladestasjoner kan monteres på både vegg og stativ, så du har heldigvis mange valgmuligheter.

Elektrikeren har kompetansen – bruk den!

Ta kontakt med oss i Lillehammer Elektro, dersom det er noe du lurer på angående montering av ladeboks til elbil. Vi leverer ladestasjoner til både privatboliger, fellesgarasjer og borettslag. Vi har lang erfaring med montering av elbilladere, og holder oss alltid oppdatert på gjeldende regelverk for elsikkerhet.

Har du noen spørsmål eller ønsker å bestille befaring? Ta kontakt med oss!

Lillehammer Elektro as

61 24 65 00
Tomtegata 4
2615 Lillehammer
post@lillehammerelektro.no

Jonas Larsson Olafsen

Theodor Johnslien Meland

Elias Stulen

Ola Wottestad

Oskar Traaseth

Simen Gudbrandsen

Lars Thomas Ottesen

Arild Bjørklund

Roger Foss Olsen

Ottar Pettersen Rustestuen

Bjørn Hallstrøm

Roar Håland

Beate Wøien

Eivind Furuhaugen

Hans Petter Aas

Harald Husum

Henrik Mikkelsen Oppegaard

Jan Roger Øverbø

Kjell Oostendorp

Kjetil Johnsrud

Lasse Knestang

Marius Granum

Morten Fauskrud

Per Jørgen Røhne

Sondre Lund

Steven Brumoen

Ståle Bakken

Terje Moe

Thomas Bergmann

Tore Moen

Tormod Olsen

Lars Martin Lindrupsen

Markus Bergh

Henrik Stinterud Rosengren

Petter Moen Hagen

Vetle Slaatsveen

Ta kontakt

post@lillehammerelektro.no61 24 65 00
2615 Lillehammer
Personvern
© 2021 Lillehammer Elektro as |
nettsiden er utviklet av Dialecta kommunikasjon AS